About Me

My photo
Hadeeah Najwa names given . You can call her either Hadeeah or Hana . She was borned on 24th August 1995 at Hospital Kuala Lumpur. Studying Diploma in Public Administration at UiTM Campus Samarahan 2, Sarawak.She's really addicted to teddy bears and musics. She has a sweet smile and very easy to smile :)

Thursday, 22 August 2013

Salam Jumaat :)

Assalamualaikum and hi readers :) Sihat ? Rindu Hana tak ? Hihi. Dah 2 minggu Hana tak update blog ni . Sebenarnya Hana yang rindu dengan blog ni. Hee. Hana sekarang sangat-2 busy dengan study ! Sangat-2.

Final exam lebih kurang 4 minggu lagi. Next week pulak Hana ada quiz and test. Hana kena siapkan 4 assignments before final exam! 3 of it Hana kena submit by next week . Hmm.

Okay, berbalik kepada topik asal entri ni. Kenapa 'Salam Jumaat :)' ? Hana tahu hari ni hari Khamis. Don't worry, ingatan Hana masih okay :) Malam ni kan malam Jumaat. Less than 3 hours only kita akan masuk hari Jumaat. As we all knows, hari Jumaat adalah penghulu segala hari.

Daripada Abu Lubabah bin ‘Abdul Mundzir RA, meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Sesungguhnya hari Jumaat ialah kepala sekalian hari dan hari yang terbesar di sisi Allah, dan ia lebih besar di sisi Allah daripada Hari Raya Adha dan Hari Raya Fitri...”  
(Hadits riwayat Ibnu Majah)

So, jelas lagi nyata bahawa hari Jumaat adalah hari yaaaang paling mulia! So, sempena hari yang mulia ni, Hana nak share tentang satu topik simple berkenaan hari Jumaat. What is it ? Yes, Solat Jumaat! Alangkah bestnya kalau tengok kaum lelaki ke masjid untuk menunaikan Solat Jumaat berjemaah.



Solat Jumaat adalah ibadah yang wajib ditunaikan oleh kaum lelaki Islam SETIAP hari Jumaat. Bagi sesiapa yang meninggalkan solat ini dengan sengaja berturut-turut sebanyak 3 kali adalah munafiq !

Abu al-Ja‘di adh-Dhamriy RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:
“Sesiapa yang meninggalkan Jumaat tiga kali tanpa keuzuran maka dia adalah munafiq.”
(Hadits riwayat Ibnu Hibban)


So ? Hmm. Rasulullah SAW pernah bersabda kepada kepada segolongan kaum yang tidak menunaikan Solat Jumaat ,

Diriwayatkan daripada ‘Abdullah bin Mas‘ud RA bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda:

Maksudnya:
“Aku menitikberatkan (memerintahkan) supaya seorang lelaki itu bersembahyang dengan beramai-ramai (berjemaah), kemudian aku berazam untuk membakar rumah-rumah mereka (lelaki) yang meninggalkan sembahyang Jumaat.”
(Hadits riwayat Muslim)

Okaylah, itu jea Hana nak share :) Bukan nak kata Hana bagus, tapi tetiba pulak hati tergerak untuk share benda ni dengan kalian. So, kepada anda-2 yang sukaa sangat ponteng Solat Jumaat tu, berubahlah kalau kalian tidak mahu digelar munafiq! :)

Allright readers, I've gtg now. Assalamualaikum readers :*
Love,      
Hana  

No comments:

Post a Comment